Dager blir til uker, og uker blir til år. Årene raser av gårde, og jeg stiller meg noen ganger spørsmålet “Hva faen skjedde?”. Og hvorfor?

Det føles jo ikke ut som 9 år siden jeg var russ? Tiden flyr. For første gang på så lenge jeg kan huske, har jeg en retning jeg ønsker å følge. En drøm jeg vil realisere. Det surrer noen ideer og tanker rundt i topplokket som jager Jon Blund på dør natt etter natt. Likevel har jeg mer energi og overskudd enn på lenge. Hvorfor? Fordi jeg vet hvor jeg vil. Hvofor? Fordi jeg gleder meg. Hvordan? Det vil tiden vise. Hva? Det vil tiden vise. Alt forandrer seg så fort, at jeg klarer jo ikke henge med.

Altfor lenge har jeg stilt meg spørsmålene hva, hvor, når og hvordan? Hva skal jeg bli? Hva skal jeg gjøre med livet? Hvor skal jeg bo, og hvordan skal jeg få til ditt og datt. Og for hver gang jeg nærmer meg svaret på et spørsmål, leder det kun til seksten nye spørsmål. Jeg skal innrømme at jeg lenge har vært frustrert. Frustrert over at jeg ikke har klart å bestemme meg. Mangelen på å finne de rette svarene. Og det har endt i en slags tafatthet. En følelse av at det er lettere å la alt ligge. Bare gå på jobb, og ikke styre så mye. La dagene gå. Ukene gå. Årene gå.

Hvorfor?

Jeg har manglet en struktur. En plan. En mening.

Det er ikke så lenge siden jeg endelig fant det riktige spørsmålet å stille. Spørsmålet som gjør alle de andre spørsmålene overflødige og unødvendige. Hvorfor!

Hvorfor gjør jeg ditt? Hvorfor vil jeg datt?

Alle disse årene jeg har gått og tenkt på å starte egen bedrift. Reise. Gjøre noe annet enn hva alle rundt meg sier er lurt. Og alltid har jeg spurt disse spørsmålene som har vært vanskelig å besvare. Først når jeg fant ut hvorfor falt alle brikkene på plass! Først da kunne jeg se hva, hvor, når og hvordan! Jeg måtte se selv at det var fordi det er dette jeg vil. At det er dette livet jeg vil leve. Ingen andre. – Selv om jeg vet de mener det godt, er ikke deres drømmer mine!

For jeg vil

 • styre mine egne arbeidsdager
 • bygge noe eget
 • se verden
 • møte alle slags mennesker
 • fokusere på skriving og kommunikasjon
 • ha muligheten til å ta en dag på ski, når været er fint
 • reise på en ferie uten å måtte være redd for å få avslag på feriesøknaden
 • kunne jobbe fra hele verden
 • sitte igjen med pengene selv…….

Next level shit

Og syretesten på dette spørsmålet, stammer fra en salgsteknikk jeg lærte i Sats Elixia. Three times why. Spør hvorfor tre ganger. En gang; få et svar. Still spørsmålet igjen. Få et litt annet svar. Spør igjen, og du får et dønn ærlig svar – forankret dypt i deg. Ikke noe overfladisk bullshit.

Jeg gir her et av mine eksempler. Kanskje det sterkeste. Sannsynligvis det som gjorde at jeg snudde på hælen.

 1. Hvorfor vil jeg reise? Fordi jeg tror det er så mye mer å se i verden enn bare Norge.
 2. Hvorfor er det viktig for meg å se mer enn bare Norge? For livet skjer ikke bare her hjemme. Det finnes mennesker, mat, opplevelser og ting der ute, som jeg aldri kan oppleve her hjemme.
 3. Hvorfor er det viktig for meg å oppleve alle disse tingene? Jeg er redd for å bli gammel, og se tilbake på et liv der jeg ikke utnyttet mulighetene jeg hadde. At jeg vil sitte igjen og angre på de tingene jeg aldri gjorde. Et liv som har sirkulert rundt å gjøre det som forventes av meg, fra alle andre, sånn at alle andre skal syns jeg er bra nok i deres øyne. Jeg vil sitte igjen med opplevelsen av et langt og rikt liv – ikke nødvendigvis økonomisk, men kulturelt.

Svaret du nå sitter med…. Tro meg. Det er hvorfor. Det er det du vil. Det er det du må jobbe for. Det er der drømmene dine venter. Gjør du dette til stadighet, vil du aldri igjen være i tvil om noe.

Men det ligger også mer bak enn bare hvorfor jeg vil. Jeg måtte også svare på hvorfor jeg ikke ville noe annet. Tryggheten i en fast jobb. Et stort kontorfellesskap. Å være en del av noe større. Er ikke det viktig? Jo. Selvsagt er det det. Men kanskje ikke viktig nok. Jeg laget nok en liste.

Og da ble det tydelig at jeg ikke vil

 • ha faste rutiner hver eneste dag, resten av livet
 • ha min faste kontorplass
 • drikke 9 kopper ræva kontor-kaffe om dagen
 • være avhengig av at noen andre ikke har ferieplaner for at jeg skal kunne reise
 • jobbe med produkter jeg selv ikke elsker og brenner for
 • bygge noen andres drøm
 • ha et liv der jeg lever for fredagene
 • bli gammel, uten å kunne si at jeg gjorde det jeg ville, når jeg ville og når jeg hadde muligheten…

LES OGSÅ: “De kastet meg ut fra jobb!

Har du noen tanker om hvorfor du gjør akkurat hva du gjør? Er du uenig i det jeg skriver, eller tenker du at det er fornuftig? Jeg hører GJERNE fra deg 🙂

Ha en RIKTIG god helg? Hvorfor? Fordi du fortjener det 😉

 

Legg igjen en kommentar :)