Trenger man skole, egentlig?
Trenger man skole, egentlig?

Trenger man egentlig skole? Sånn egentlig? Søndag kveld er et fint tidspunkt å kaste litt glass i steinhus. 

Og før du kaster inn en kommentar om hvor fantastisk idiotisk dette spørsmålet er, så heng med en liten stund først. Jeg har ingen planer å undergrave det fantastiske faktum at vi faktisk har gratis skolegang i Norge. Det er noe av det beste som har skjedd oss, og det er nettopp det verden trenger fremover, for ikke å gå fullstendig ad undas. Likevel vil jeg tørre å dra den så langt som å si at dersom Trump kan bli president… Ja, da kan vi se litt på hva som er oppskriften på å lykkes her i verden 😉

Men her vil jeg skille, før dette blir helt feil. Å kunne både lese og skrive, er ikke det jeg skal inn på her. Det er ikke alle i verden som er like heldige som oss. I svært mange land er muligheten til en utdannelse kanskje redningen for seg selv, og hele familien. Jeg snakker ikke om grunnskolen. Jeg snakker kanskje ikke en gang om ungdomsskolen. 

Jeg vil til og med tørre å påstå at de aller fleste burde fullføre videregående 😉 Tross alt. Jeg holder faktisk foredrag på jevnlig basis, foran hundrevis av vgs-elever om viktigheten av å fullføre skolen. MEN; hør på følgende: 

De siste årene har jeg drevet med mye rart, og et par av disse tingene har eksempelvis vært å lage denne bloggen, redigere filmer, redigere bilder (som det øverst i denne saken), starte egen bedrift og jobbe som salgsleder. For å være helt ærlig, er det ikke mye av de tingene der jeg har lært ved å gå på skole. Det aller aller meste, kommer faktisk fra YouTube. Og det er her det blir interessant.

For hva er egentlig YouTube? Ja, sånn rent bortsett fra å være en videotjeneste på nett, selvsagt. YouTube har egentlig ALT! Vil du lære deg å lære mat? Supert; finn deg en “How-to-cook”-kanal. Lære deg å stå på ski? Samme regla, bare “How-to-ski”. Redigere bilder? Aaron Nace og PHLEARN driver kanskje den beste kanalen noensinne laget innen fotoredigering. Alle videoene er gratis og han går nøye igjennom alle prosesser han jobber med. Slik lærte jeg Photoshop. Ikke via de få timene vi hadde på skolen? Fordelen med Aaron Nace, er at han jobber i yrket, og har gjort det de siste 20 årene. Han vet svært godt hva som skal til for å lykkes som grafisk designer. 

Poenget er at på YouTube finner du de aller aller beste i bransjen. I absolutt alle bransjer. Folk lærer villig bort alt de vet gratis. Hvordan bygge en hjemmeside. Hvordan skrive en artikkel. Hvordan gjøre sitt eget regnskap. Hvordan prute på en bil. Hvordan konflikten i midtøsten påvirker politikken i ditt lokalmiljø. Jeg mener.. Du finner faktisk ALT. 

Okei, skjønner du litt hvor jeg beveger meg? – La meg spørre deg følgende: Har du noensinne sittet i en forelesning og kjedet deg halvt til døde? Har du noensinne hatt en vikar som er så tydelig utilpass og uforberedt at det nesten er vondt å se på? Kanskje har du fått en oppgave på en prøve, der du rett og slett ikke kan huske at dette har vært dekket i forelesningene? – Ved å legge til det menneskelige, er vi så utrolig utsatt for varierende kvalitet. Dagsform. Hukommelse. Humør. Forstyrrelser. 

Fordelen med nettet, er at du kan sørge for å få det beste, av det beste, hele tiden. Du får det på alle språk, og du får det både visuelt og audiovisuelt. Du kan pause, hoppe over, gå tilbake og notere. Som nevnt lærte jeg meg Photoshop ved å se videoer på nett. Hver gang jeg hadde glemt noe, var det bare å gå tilbake til den episoden. Det ble gitt små oppgaver man kunne bryne seg på underveis, og dersom det var noe jeg ikke forstod, var det et raskt søk på google, så var vi back on track. 

Når du bruker nettet som opplæringsportal har du en annen fordel. Du finner akkurat den informasjonen du trenger, på et blunk. Du lærer deg akkurat den ferdigheten du trenger der og da. 

Så! Okei. Jeg mener SELVSAGT ikke at vi ikke skal ha skole. Jeg mener bare at jeg tror det er mye å hente på å tenke skole på en annen måte. Jeg personlig tenner veldig på tanken rundt nettstudier. Forelesninger på nett, oppgaver på nett og veiledninger på nett. Det er så mange ting som tas ut av ligningen, når alt kan være 100% proft. Og ikke minst; likt for alle. Tenk om skolene kunne satt dette i et ordentlig system, der alt bygget på prosjekt-arbeid, der endelig innlevering til syvende og sist har dekket alle emnene man ellers ville hatt i løpet av et semester, skoleår eller whatever..? 

Just saying. 

 

 • Reply Juudtje 24/01/2017 at 9:40 pm

  Og hvem skal lære disse ungene å lese slik at de kan trykke på de riktige knappene? Hvem skal lære de å skrive slik at de kan søke etter all den kunnskapen du prater om? Hvem skal lære dem basiskunnskapene man trenger for å fungere i denne digitale verden?

  Jyst saying…

  • Reply andreaskeland 24/01/2017 at 9:46 pm

   Hehe, det er et veldig godt poeng! 🙂 Vet ikke om du leste hele innlegget, men jeg prøver å få frem ganske tydelig at dette ikke gjelder for barneskole og ungdomsskole. Ikke nødvendigvis Vgs heller, men heller at Youtube kan være et supert alternativ/ supplement til utdanning ellers og generelt, og særlig da videre etter ungdoms-årene! =) Men å innføre bruk av dette på barneskolen også, ser jeg absolutt ingen problemer med. Jeg tror egentlig at mange er der og bruker det, ved siden av skole, allerede 🙂 Ser du for deg at digital undervisning kunne gitt merverdi for din skolegang, enten du er ferdig eller holder på enda? 🙂

  Legg igjen en kommentar :)