Failing to plan, is planning to fail, sa folk

Hvorfor bygges alle hus på en tegning fra en arkitekt? Man kan vel bare sette to planker mot hverandre og begynne å hamre? Hva er det som gjør at en idrettsutøver så slavisk følger en treningsplan og ikke bare trener litt hardere enn i går? Hva er det som gjør at enhver bedrift starter det nye året med å sette opp et budsjett..? Dumme spørsmål selvsagt. Store prosjekter krever en plan. Nettopp derfor er det viktig å planlegge også i livet ellers 😉 

“Vi må følge planen”. Hvorfor det? Og like ofte; hvilken plan? 

For meg var det å legge en plan selve vendepunktet der jeg skjønte at jeg kommer til å lykkes med det prosjektet jeg setter i gang. Og at en overordnet plan trenger noen delplaner, og sjekkpunkter underveis. Og hvis vi stripper ting ned litt, og ser på hva som ligger bak, så handler en plan, om å finne en vei til et mål. Og målet i seg selv er jo klokkeklart. Og når man vet hvor man vil, er det jo sabla greit å vite hvilken vei man skal gå. 

 

Her en kveld satt jeg meg ned og lagde et ordentlig budsjett for de neste 9 månedene. For i utgangspunktet var en av de største problemene jeg hadde med å skulle se for meg å lykkes med dette at; Det er så altfor mye som må på plass først. Totalt sett virket det totalt umulig. Men så bryter du det ned. En ting av gangen. Lager en tidslinje. Litt her og litt der. Litt denne måneden, og litt neste måned. Litt gjeld her, litt mindre gjeld der. Plan for neste uke. Uka etter det. I tillegg satte jeg konkrete mål for oppstart av bedrift, en retning for bloggen og et par ting jeg må lære meg i tiden fremover. I alt er det fem fokuspunkter. Alle med mindre delmål. Alle satt opp systematisk og realistisk i forhold til forskjellige “dead-lines”.

Hver dag; en liten oppgave. Bestill ett spesielt produkt. Skriv en spesiell post. Sett av en viss sum penger til sparing. Litt hver dag.

I praksis

Jeg husker da jeg jobbet i Aftenposten, og satt salgsrekord for antall salg på én dag. Det virket helt sprøtt å skulle klare det, men jeg husker også hvor forbanna godt forberedt jeg var når jeg satte headsettet på hodet den morgenen. Ingen mente det kunne gjøres. Ikke bare trodde jeg det kunne gjøres.. Jeg VISSTE at det kunne gjøres. Og jeg visste nøyaktig hvordan det skulle gjøres. Jeg var den eneste som ikke var overrasket, når jeg klokken 16:05 la inn salg nummer 103. 103! På 7 timer.

100 salg på 7 timer = 14,3 salg pr time. Det betyr i teorien 4 salg pr kvarter. Maksimalt 3min og 30 sekunder min mellom hvert salg. Salget tok akkurat 1 min og 5 sekunder, nesten uten uten unntak. Jeg hadde med andre ord all tid i verden. Men, med oppringingstid, og en andel samtaler som gikk til telefonsvarer, ville jeg måtte ha svar på ca hver tredje telefon for å rekke å holde tempoet oppe, samt ha en tidsbuffer for kunder med dumme spørsmål. “Er du helt sikker på at det ikke er noen forpliktelser?” Shut the f*** up!! Jeg har ikke tid! Click. Neste. 

103 samtaler. 103 salg. 0% nei-rate.

100 salg -kun takket være planlegging

Okei, salget var kanskje ikke verdens vanskeligste 😉 “Hei, dette er André i fra Aftenposten som ringer. Vi har gjort en feil, og du får nå gratis e-avis i 6 uker, og det stopper av seg selv. Det må jo være koselig? Fint, da har du tilgang straks etter at vi har lagt på. Fint det. Heiii.” – Greit – jeg skryter ikke av at det ble salg, men hvor mange. Og jeg skylder helt og holdent på planlegging.

Og det er akkurat den samme logikken jeg nå forsøker å implementere for å gjennomføre mitt livs reise til høsten/ vinteren. Finne ut nøyaktig hva som kreves. Hva mangler? Hva må endres? Og når målet er klart, er det lett å sette delmål. Og når jeg ser på delmålene, og hva som faktisk skal til pr uke, for å realisere drømmen, er det svært tydelig at det ikke blir med drømmen. Ikke bare tror jeg det kan gjøres.. Jeg VET at det kan gjøres. Og jeg vet nøyaktig hvordan det skal gjøres! 

Et ordentlig regnestykke og regnskap var beviset på at målet vil bli nådd.

Din tur! 

Forsøk det selv, og se magien. Sett et mål litt frem i tid, og gjør én liten ting hver dag, som får deg litt nærmere det målet. Om du ikke har kommet noe nærmere målet ditt når du er halvveis, gleder jeg meg til å høre fra deg 😉 

Går du med en drøm om å kjøpe bolig? Bryt det opp i mål. Første innskudd på sparing. Første visning for moro skyld. Første telefon til banken. Finne et område. Legg sjela i det. Se hva som skjer. 

Vil du ta en fin reise? Start med å se på bilder. Finn ut hva du vil oppleve i løpet av en tur. Se på priser. I teorien, hvor mye må spares for å kunne gjøre det? Hvor mye kan du spare pr mnd, uten å gå konkurs? Del reisens totalkost på hvor mye du kan spare pr mnd. Tallet du nå sitter med er antall mnd til du har råd til å reise. Ferdig snakka. 

Ny jobb? Få et overblikk på finn.no. Snakk med nettverket ditt. Begynn å se for deg livet i ny jobb. Begynn å snakke med de rundt deg. Se hva som skjer. Du blir gira. Ting begynner å skje. 

Og når de skjer.. Da skjer de ofte fort. Prøv da vel?

-xoxo-

Legg igjen en kommentar :)