Velg rett plattform

Hvilken plattform er best for deg? Blogg.no, Wix eller WordPress? Jeg deler noen av mine erfaringer med forskjellige plattformer!

Kanskje er du interessert i å begynne å blogge, men blir vettskremt bare av tanken på å komme i gang? HTML; CSS, koding, maler og stilsett.. Det er mye som virker skremmende når man først setter i gang.

Dette er den tredje posten, i serien “Hvordan begynne å blogge?” De to andre kan du lese her:

Hvordan begynne å blogge? #02 – Finn ditt eget publikum

Da jeg begynte å blogge i 2015 var det viktigste for meg å finne en plattform der jeg kunne klare meg selv, og komme i gang i løpet av kort tid. Valget falt den gang på blogg.no. Siden den gang har jeg vært innom Wix, før jeg til slutt landet på WordPress. Det er mange ting å tenke på, og jeg skal forsøke å ta deg gjennom det viktigste jeg har erfart!

Hva er bloggens formål?

Dette er kanskje det viktigste spørsmålet du kan stille deg selv for øyeblikket. Skal bloggen din stort sett inneholde bilder? Er det viktigste at familien får lest om turen din til Vietnam? Skal du blogge om estetikk og skjønnhet? Er bloggen en dagbok for deg, der de som vil følge deg kan titte innom, eller er målet ditt å gjøre blogg til en karriere? Er bloggen privat, eller er den for firmaet du jobber i?

Kort sagt – Jo mer seriøs du tenker å være, jo mer arbeid bør ligge bak bloggen. Vi ser på noen fordeler og ulemper, med tre av de store plattformene, før vi ser litt på hva det betyr for deg i praksis.

Lesertall vist i graf
Med rett plattform, er alt tilrettelagt for å dra lesere og trafikk til din side!

Blogg.no

Erfaring som kreves: Svært lite – dersom du er fornøyd med de designene som allerede finnes der. Ønsker du å endre til eget tema, bør du snakke med noen som har litt peiling. Selv klarte jeg det med litt hjelp, uten forkunnskaper.

Blogg.no er en plattform som er designet for norske bloggere. Du velger deg en kategori du ønsker å blogge under, og alle postene dine vil legges ut på forsiden til kategorien, og på forsiden til blogg.no. De mest populære sidene havner på en “topp 200”-liste. Kommer du ditt, kommer svært mye trafikk av seg selv. Grunnet stor konkurranse på denne plattformen er det viktig med en god overskrift og et fint bilde, for å trekke oppmerksomhet.

Fordeler

 • Lett å sette opp – lett å komme i gang med gratis design** fra blogg.no
 • Når du poster på blogg.no deles dette på blogg.no sin egen hjemmeside, som er en fantastisk måte å drive trafikk til din side
 • Som bruker på blogg.no kan du følge andre bloggere, og de kan følge deg. Litt på samme måte som Instagram
 • Det finnes ganske mange gratis designs man kan laste ned, laget av andre der ute. Det finnes også mange til en hyggelig pris. Jeg har satt opp to sider selv, basert på gratis design, uten særlige kunnskaper om koding osv. For det meste er det “copy/ paste”
 • Tilrettelagt for video-poster dersom det er av interesse
 • Det finnes en rekke muligheter for Affiliate** og inntekt
 • Full oversikt over lesertall og følgere
 • Send direktemeldinger til andre, og motta meldinger via blogg.no sitt eget “Dashboard”

Ulemper

 • Du har blogg.no som en del av domenet ditt. Eksempelvis hadde jeg oslomann.blogg.no
 • Siden oversvømmes av reklame som ikke gir deg inntekter. Dette går rett til Nettavisen, som eier blogg.no
 • Dersom du ikke kan kode eller justere noe selv, er du “stuck” med gratismalene til blogg.no – og det er ikke svært mange å velge mellom. Som nevnt over, vil de fleste klare å implementere nytt design selv, med bittelitt hjelp
 • Designet på gratismalene er relativt kjedelig, og det er svært mange like blogger der ute.
 • Lite muligheter for egne plug-ins** på siden
 • Kundeservice svarer i løpet av et døgn, dersom du har spørsmål

Konklushjon: En fantastisk plattform for deg som er i ferd med å starte å blogge og bare vil dele dine historier med resten av verden. Start med et gratisdesign, og oppgrader ved behov. Det er mange snille folk der ute som hjelper snille gutter og jenter som spør pent. Selv startet jeg med gratisdesign, og fikk deretter et design av en venninne. Min siste side lastet jeg ned, og via messenger fikk jeg noen gode råd til hvordan endre småting. I løpet av en times tid var jeg oppe og nikket. Perfekt i starten, og for de som ønsker å nå brukerne på blogg.no. For min del ble det for lite muligheter ettersom bloggen endret retning, og jeg ville ha mer kontroll fra a-å.

Terningkast 4.

WIX

Erfaring som kreves: Absolutt ingen – kjør på!

Wix er en plattform som hjelper deg å sette opp websider og blogger. Siden er ekstremt intuitiv, og du kan dra, strekke, slette eller legge til alt mulig, etter egen smak. Designene er ferdig utformet fra før, og du endrer farge, tekst og bilder selv for å gjøre siden personlig. Dra og slipp er den perfekte løsning for den som ikke orker tanken på å kode noen verdens ting.

Fordeler

 • Svært intuitivt å lage egen nettside, med egen blogg. Det kreves absolutt ingen forkunnskaper på koding, da hele plattformen er basert på “drag and drop”**. Du trenger ikke kode, men du må sette av litt tid til å endre på designet. Alle design kommer ferdig satt opp, for en fiktiv person eller firma. Du må endre tekst, bilder og eventuelt logo selv, før du setter i gang. En enkel side kan fort redigeres ferdig på et par timer, og etter svært kort tid skjønner du hvordan alt henger sammen. Å lage nettside eller blogg har aldri vært lettere!
 • Full kontroll på design, antall sider og undersider
 • En rekke plug-ins** du kan laste inn på siden for å skape ditt eget unike preg, eller rett og slett drive siden mer effektivt. Gallerier, besøks-teller, nettbutikk osv!
 • Et enormt bibliotek av design å velge mellom for å finne akkurat det du leter etter. Ferdige design innen stort sett alle kategorier
 • Svært enkelt å publisere nye poster, legge til bilder og administrere siden
 • Kommer i gratis-versjon
 • Få ditt eget domene med premium-pakke
 • Ingen reklame, dersom du ikke aktiverer det selv
 • Svært lett å integrere med sosiale medier

Ulemper

 • Gratisversjonen krever at du har wixsite.com som en del av domenet ditt. Eksempel andreaskeland.wixsite.com – på lik linje som blogg.no
 • Premium-pakke koster ca 100,- i mnd, Da har du ditt eget domene. Eksempelvis andreaskeland.com.
 • Ikke tilrettelagt for .no-domener enda. Det vil med andre ord si at du er nødt til å ha .com-domene. Du kan kjøpe et .no domene et annet sted, og peke videre til siden din. (Dette koster ca 100,- i året i tillegg).
 • Mindre SEO-optimalisert**. Dette er ikke noe alle trenger å tenke på, men som kan være en god idé dersom du skriver en fag-blogg der det er viktig at folk finner deg via søk på google. SEO står for Search Engine Optimalization. Google og Bing er eksempler på søkemotorer. I praksis betyr dette at dersom noen googler akkurat det du har skrevet om, er det ikke sikkert du dukker opp øverst i søkeresultatene. Men for de aller aller fleste vil ikke dette være nødvendig å tenke på i starten.
 • Vanskelig å få kontakt med kundeservice dersom man har spørsmål – de er kun tilgjengelig via mail eller skjema man fyller ut på nettsiden
 • Ikke et “samfunn” på lik linje med blogg.no, der lesere kan følge deg, og du kan følge tilbake. Nå har du din egen nettside. Med de fordeler og ulemper det innebærer

Konklusjon: Løsningen for deg som ikke orker tanken på å styre med koding, bytting av temaer med masse styr og mas. Kjør gratis, eller invester litt, og ha full kontroll på egen side. Designene på Wix er blant de vakreste på markedet, og alle kan tilpasses etter ditt ønske og behov. Noen utfordringer med SEO- og et mindre utvalg av plug-ins enn WordPress.

Terningkast 5.

WordPress

Erfaring som kreves: For deg som er fornøyd med et av de mange tusen gratis temaene, eller designene som ligger tilgjengelig – svært lite. Du går igjennom siden punktvis, og endrer på bilder, tekst, fonter og farger i det du setter opp siden. Dersom du ønsker å tilpasse designet, eller lage et eget, er det greit å vite at noe koding kan forekomme. Det finnes tusenvis av temaer/ design å velge mellom, og de aller fleste vil du klare å tilpasse uten særlige forkunnskaper.

WordPress er verdens desidert største plattform for nettsider og blogger, og har uante muligheter. Selv startet jeg med et gratis design, og kjøpte etter hvert et eget design, og fikk en venn til å hjelpe meg med oppsettet.

Det finnes to versjoner av wordpress. WordPress.com, og wordpress.org. .com-varianten er svært lik blogg.no på mange ting. Et utvalg av gratis design å velge mellom, og man kan følge andre, og de kan følge tilbake. Alle du følger vises i “feeden” når de publiserer noe, litt som facebook. Det er lett å søke etter blogger på emne, kategori osv. Denne varianten gir færre muligheter enn sin storebror, wordpress.org – hvor magien skjer. Å bruke wordpress.com innebærer også et wordpress.com-domene dersom du går for gratisversjonen. Eksempelvis andreaskeland.wordpress.com. Da denne løsningen er svært lik blogg.no sin variant, som er på norsk, tar jeg for meg .org-versjonen under – som gir langt flere muligheter.

Fordeler:

 • Titusener av temaer og design
 • Full kontroll på alt av design, domenenavn og reklameplasser. (Ingen reklame med mindre du aktiverer det)
 • Du finner en plug-in** til absolutt alt du trenger.
 • Svært lett å integrere med sosiale medier
 • Bytt design underveis med et par tastetrykk
 • Den beste løsningen for SEO – Search Engine Optimalization
 • Svært lett å kombinere vanlig tekst med kodelinjer dersom det er av interesse
 • Intuitivt oppsett, der alt er relativt selvforklarende
 • I og med at dette er verdens mest brukte plattform, vil du kunne google deg frem, eller YouTube deg frem til svaret på alt du måtte lure på!!!! Dette er en ekstremt stor fordel!
 • Det er mulig å laste ned design som også er “drag and drop”**, på lik linje med WIX. (Themify er et godt alternativ her.)

Ulemper: 

 • Du må ha eget domene for å sette i gang – ca 100,- i året
 • Kan virke litt skremmende ved første øyekast, sammenlignet med sine to konkurrenter her
 • Ingen sosial plattform, der du følger andre, og de følger tilbake. Nå har du din egen nettside, med de fordeler og ulemper dette innebærer. (Dog kan man skrive inn en kode i designet, som man får fra blogg.no, som gjør at du kan publisere dine poster på blogg.no! – Dette er genialt for å drive trafikk til din side og være tilstede på et sosialt sted).

Konklusjon: Uten tvil den mest allsidige plattformen, for deg som vil ha alt. Krever litt mer jobb enn de to forrige, med mindre du går for et standard-design og dundrer løs. Gir soleklart flest muligheter. Med integrasjonen til blogg.no, er dette også en perfekt plattform for deg som ønsker å legge ut poster på blogglisten.

Terningkast 6.

 

** Ord og uttrykk

 • Design – Hvordan siden din ser ut. Alle sider er kodet fra bunn av, med HTML og CSS. Dette kalles gjerne et malsett. Men noen har laget ferdige sider for deg allerede, og du tar over et ferdig design. Det krever dog noen endringer for å bli personlig. Eksempelvis bytte bilder, farger osv. Smal sak for de fleste design. På blogg.no kan man laste ned mange gratis, og de fleste kommer med en manual på hvordan du gjør det.
 • Affiliate – Dette er et samarbeid mellom et firma og deg. Du kan skrive om et produkt eller tjeneste, og linke til en nettside som selger produktet eller tjenesten. For hver gang noen trykker på linken og kjøper noe, får du en liten andel av salget. Blogg.no tilbyr flere affiliate avtaler du kan slenge deg på. Men! Pass på: Det er mange som misliker reklame sterkt, og det kan være svært fornuftig å tenke seg om to ganger. Du skal ha ganske mange lesere før dette lønner seg, og begynner du med dette for tidlig, kan det ende med at du jager bort lesere. Da tjener du selvsagt ikke penger.
 • SEO – Søkeordsoptimalisering, eller Search Engine Optimalization er hvordan Google leser siden din. Dersom du har gode overskrifter, og bilder med forklarende tekst, som samsvarer med overskriften din, samtidig som google registrerer at dine lesere blir på siden en stund, før de klikker seg ut, rangeres du høyere på google, enn sider der ingenting henger sammen. Det beste scenarioet er som følger: Du søker på “hvordan blogge?” på google, og finner denne siden. Overskriften samsvarer med teksten, og bildet, og du lesere hele artikkelen. Da rangerer google denne posten som “nyttig”, og den flyttes høyere opp i søkeresultatene. Dersom teksten hadde handlet om noe helt annet, og du raskt klikket deg ut igjen, ville google antatt at du ikke fant det du lette etter, og rangerer siden lavere i søkeresultatene.
 • Plugin: Det fungerer nesten som en app, du laster inn på siden din. Det kan være at designet ditt ikke har en funksjon for bilde-galleri, og da kan en galleri-plug-in være akurat det du leter etter. Plug-ins som brukes mye er kontaktskjema, slik at lesere kan sende deg en mail, link til sosiale medier, så de kan klikke seg rett fra siden din og inn på Instagram´en din eller en chat-funksjon, som gjør at de kan chatte med deg rett på siden. Det finnes en plug-in for nesten alt. Se på “populære” og finn de som passer best for deg.
 • Drag and drop – eller nettsidebygger, er et verktøy som lar deg dra og slippe tekstbokser, bildebokser etc til forskjellige steder på siden. Du trenger ikke skrive en eneste linje med kode, og det minner på mange måter om å lage en power point. Høyreklikk for å endre farger, fonter osv. Kopier enkelt hele tekstfelter, og lim inn andre steder på siden. Klikk og marker tekst for å endre. Easy.

 

Jeg håper dette ga deg litt oversikt over hvilken plattform som er best for deg! Følg med videre, for neste innlegg i serien, hvor vi neste gang ser på hvordan du kan ta bedre bilder til bloggen, og hvordan finne det beste forsidebildet til hver enkelt post! 🙂 Link kommer!

Bedre bilder
Hvordan kan man ta bedre bilder til bloggen?

Stay tuned!

Legg igjen en kommentar :)